Sivut

perjantai 11. toukokuuta 2012

Puutarhakauden avaus!

Hiphei, taas rupeaa olemaan se aika vuodesta, jolloin pääsee "shoppailemaan" puutarhoille kaikkia ihania kesäkukkia ja -kasveja! Systeri onkin rampannut mutsin kanssa taimistoilla jo hyvän aikaa, itse kävin ekan kerran taimiostoksilla vasta nyt keskiviikkona. Mukaan tarttui vino pino erilaisia kasveja takapihalle. Ostin mm. kolme kärhöä pihan perällä olevaa aitaa vasten - hartaana toiveena olisi, että kärhöt lähtisivät ajanmittaan kiemurtelemaan viereisten tuijien, marjakuusen ja syreenin oksille.

Yritin valita kärhölajikkeita, jotka viihtyisivät myös varjossa ja olisivat mahdollisimman kestäviä pohjoismaiseen ilmastoon. Siispä kassiin sujahti valkoinen Siperiankärhö, Virossa jalostettu pinkki Rüütel sekä violetti Polish Spirit. Siperiankärhössä on runsaasti pienehköjä, hieman kellomaisia kukintoja, terälehdet ovat suipot ja kukat ikäänkuin "nuokkuvat" alaspäin. Lajikkeen pitäisi olla reipaskasvuinen ja tuuhea, joten ajattelin, että se varmasti viihtyisi kosteahkossa, rehevässä maassa ja paikassa, johon paistaa aurinko vain silloin tällöin. Laji kukkii jo touko-kesäkuussa.

Aniliininpunaisena heinä-elokuussa kukkiva Rüütel on kaunis jalokärhö, jossa on jalokärhöille tyypilliseen tapaan näyttävät kukinnot. Tummanlila Polish Spirit kuuluu ns. viinikärhöjen lajiin ja se on kasvussaan rehevä ja tykkää kiipeillä erilaisilla aidoilla sekä seunustoilla - se kasvaa parhaimmillaan jopa neljän metrin korkuiseksi ja kukkii niinikään heinä-elokuussa.

Kärhöjen lisäksi mukaan tarttui muutama säleikkövilliviinin taimi sekä valkoisia, vaaleanpunaisia ja pinkkejä sammalleimuja, joita istuttelin sinne tänne kukkapenkkiini. Toivottavasti kesällä saamme ihailla ihanan värikästä sammalleimujen kukkamerta. Lisäksi oli vielä "ihan pakko" hankkia kuvassa näkyvä herkullisenvärinen uusi kastelukannu, joka on maalattua peltiä. Kyllä kevät on sitten kivaa aikaa! :D


3 kommenttia:

Marru kirjoitti...

Olen myös aatellut hankkia kärhöjä! Toistaiseksi vasta olen ollut orvokki ostoksilla... mutta kohta sitä varmaan suunnataan täälläkin puutarhalle ja monivuotisten kimppuun :D

AnniK kirjoitti...

Ihanan namu kastelukannu!

New England Rose kirjoitti...

Marru: Kiva, kärhöt on ihania! Mä oon jotenkin "hurahtanut" niihin. Viime vuonnahan hankin jo aika monta ja nyt kun huomasin, että ovat kestäneet talven tosi hyvin, innostuin haalimaan vielä muutaman lisää. Muutaman vuoden sisällä toivottavasti pääsevät kunnolla vauhtiin kukinnassaan.

AnniK: Kiitoksia, niin mustakin! Vaaleanpunainen on kyllä yksi mun ehdottomista lempiväreistä valkoisen, mustan, harmaan ja lilan ohella.