Sivut

perjantai 28. lokakuuta 2011

Trick or treat!

Taas on aika kummitusten... ja kurpitsojen!!! Pohdin tuossa eilen, miten saisin Halloweenille perinteiseen kurpitsalyhtyyn vähän eloa ja omaperäisyyttä. Päädyin - yllätys, yllätys - tähtiin. Oli kyllä yllättävän raskasta hommaa tuo kaiverrus, kurpitsa oli sisältä lähes kivikova. Pelkäsin koko ajan, että telon itseni puukon kanssa. Ruokalusikka oli tämän kurpitsan kohdalla kovin kevyttä tavaraa, vääntyi heti : ( Vaikka homma oli kovaa, lopputuloksesta tuli kuitenkin ihan nätti! Kivaa viikonloppua kaikille lukijoilleni!

Alla vielä pieni tietopläjäys niille, ketkä eivät vielä ole perehtyneet Halloween-juhlan taustoihin ja siihen liittyviin perinteisiin:

Halloween on anglosaksisissa maissa pyhäinpäivän aattona lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. vietettävä juhlapäivä. Nimi on lyhenne englanninkielen sanoista ”All Hallows' Eve” eli pyhäinpäivän aatto.

Halloweeniä on vietetty Euroopassa vanhastaan kelttiläisen perinteen vaikuttamissa anglosaksisissa maissa, kuten Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa. Esimerkiksi Suomessa juhla tunnetaan kuitenkin ennen muuta amerikkalaisessa muodossaan. Yhdysvaltoihin juhlan toivat irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset ja se on nykyisin Yhdysvalloissa joulun jälkeen suosituin juhla.

Halloween pohjautuu kelttiläisten kulttuurien syksyllä, maanviljelyskauden lopussa vietettyyn vanhan uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlaan Samhainiin. Kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuihtuessa ja kuollessa, ja henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Sen vuoksi juhlan aikana poltettiin kokkotulia asutusten ympäristössä, koska tulien uskottiin antavan suojaa henkien hyökkäyksiä vastaan. Suomessa vastaava juhla oli kekri. Vainajille tarjottiin juhlaruokaa ja heidän odotettiin kylpevän saunassa.

Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut tärkein Halloweenin tunnus. Irvistävä kurpitsa tunnetaan myös nimellä Jack O’Lantern. Irlantilaisen tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa nauris on vaihtunut kurpitsaan.

Lyhtyjen lisäksi Halloweenin kuvastoa ovat vainajat, aaveet, vampyyrit, noidat ja mustat kissat. Yhdysvalloissa Halloweenia vietettäessä ovelle saattaa ilmestyä joukko kummitus- tai muihin naamiaisasuihin pukeutuneita lapsia, jotka huutavat: Trick or treat! eli ”Karkki vai kepponen!"

5 kommenttia:

Jasmiina kirjoitti...

Kiva kurpitsalyhty :) Täytyypi itsekin kaivertaa moinen :))

Kivaa viikonloppua!

Mia -Willa Oliviasta kirjoitti...

Tosi kiva tuo tähti kurpitsa. Vähän erilainen:)

Happy Halloween!!

Marru kirjoitti...

Hieno, tähdet sopii tosi hyvin tohon kurpitsaan :)
Ihanaa viikonloppua!

AnnaO kirjoitti...

Hiano! ♥
Meidän koiran kasvattaja kaiversi viime vuonna dobermannin pään siluetin kurpitsaan, oli kyllä erikoinen :D

Villa Brickyard kirjoitti...

Tosi nätti kurpitsa. :) Minä en ole koskaan tehny noita kurpitsalyhtyjä, pitäis kokeilla.